SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina e

  • Gdy zbyt szybko wrócimy do treningów z pewnością większość z nas zauważy podczas treningu zmniejszoną siłę i wytrzymałość mięśniową. Należy jednak pamiętać, że każdy trening stanowi dodatkowy stres, a siły naszego organizmu powinny zostać skoncentrowane głównie na walce z przeziębieniem.  Odpowiednie podejście do tematu będzie decydujące w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4981 Data: 2021-03-22 14:43:22
  • [...] stężenia adiponektyny i spadek leptyny (lepsze środowisko hormonalne). Markery stresu oksydacyjnego (stężenia antyoksydantów) silnie wzrosły w grupie diety wegetariańskiej (witamina C o 16%, dysmutaza ponadtlenkowa o 49%, zredukowany glutation o 11%). Wnioski Dieta wegetariańska o ograniczonej kaloryczności miała większą zdolność do poprawy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2094 Data: 2022-05-17 22:36:53
  • Warzywa to kopalnia witamin i minerałów. Do tego są one z reguły niskokaloryczne, zatem stanowią zdrowy i dietetyczny dodatek do posiłków. Wszystkie zalecenia dietetyczne sugerują dodawanie porcji warzyw do każdego posiłku. Wybór jest ogromny i pomimo tego, że najlepiej sięgać po te sezonowe, lokalne, to czasami warto spróbować czegoś innego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2022-07-12 19:55:42
  • Źle zbilansowana dieta - oznaki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4415 Data: 2017-11-13 10:13:24
  • Goździki - właściwości prozdrowotne i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 352 Data: 2023-11-23 09:06:59
  • [...] głowy, gdyż jest to ważny regulator m.in. snu czy tolerancji na dystres psychiczny. Oba te czynniki znane są ze wzmagania dolegliwości bólowych. Ryboflawina Ryboflawina (witamina B2) jest kolejną po magnezie substancją odżywczą, która może być pomocna dla osób zmagających się z bólami głowy. Należy ona do witamin z grupy B, które znane są z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1664 Data: 2022-05-21 08:17:34
  • Pestki dyni to małe, zielone nasiona, które często bywają niedoceniane. Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 824 Data: 2023-06-06 08:06:40
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13566 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • Mięśnie rosną jak na… pestkach moreli

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pestki moreli nie są tak smaczną przekąską jak orzechy. Są dosyć gorzkie. Zresztą nie można jadać ich zbyt dużo; dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1173 Data: 2021-05-28 17:25:38
  • [...] cukru we krwi, syntezy białek, czy metabolizmu energetycznego. „Współpracuje” na wielu płaszczyznach funkcjonowania organizmu wraz z potasem, wapniem, cynkiem, a także witaminami z grupy B, czy witaminą D. Dieta bogata w magnez - czyli jaka? Stosując na co dzień jadłospisy charakteryzujące się zróżnicowanym doborem składników, można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6338 Data: 2022-01-26 06:17:28
  • Wiele kobiet skarży się na niski popęd seksualny, brak energii i siły na nocne igraszki. Przyczyn tego stanu może być naprawdę wiele, począwszy od hormonów, a jak wiadomo, u kobiet są one przez cykl menstruacyjny bardzo zmienne. Dalej poprzez stres, złą dietę, brak odpowiedniego wypoczynku, czy zbyt małą ilość ruchu. W jaki sposób można naturalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2082 Data: 2022-02-23 12:47:37
  • MSM - siarka organiczna na stawy?

    Artykuł
    Suplementy

    Trening siłowy, jego wykonywanie, wiąże się z pewnymi działaniami, które mogą wpływać na przeciążenia aparatu ruchu. Działania te są czasem powiązane z brakami dietetycznymi, gdzie dieta jest niedoborowa w pewne składniki mineralne czy odżywcze. Przyczyną może być również trening, który jest zbyt intensywny lub przekracza możliwości regeneracyjne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9491 Data: 2017-12-03 12:08:30
  • Panika i dezinformacja często prowadzą do nieracjonalnych zachowań a obecna sytuacja, jest doskonałym tego przykładem. Oto 10 najgłupszych rzeczy, które ludzie robią podczas wybuchu pandemii spowodowanej koronawirusem. Bagatelizowanie zagrożenia Wiele osób bagatelizuje zagrożenie koronawirusem, myśli bowiem, że problem ich nie dotyczy. Nawet, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10030 Data: 2020-04-07 09:42:34
  • Betaina a zdrowie wątroby

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] (SAM) poprzez metylację homocysteiny. Niestety, w badaniach naukowych wykazano, iż podawanie etanolu upośledza szlak, w którym uczestniczy syntaza metioniny (oraz witamina B12), ale w drodze kompensacji zwiększa aktywność enzymu metylotransferazy betainy homocysteiny (BHMT), który katalizuje drugi szlak. Drugi szlak remetylacji to ten, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2609 Data: 2021-04-21 14:22:18
  • Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 682 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Skutki uboczne związane z różnymi trendami żywieniowymi mogą niekiedy mocno uprzykrzyć życie. Dobrym przykładem na to jest słynny trend z 2018 roku, pochodzący z mediów społecznościowych, w którym dzieci spożywały kapsułki z detergentem do prania. Oczywiście jest to przykład skrajny, jednak do diet niezbyt dobrych dla rozwoju i zdrowia dzieci jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1150 Data: 2022-12-28 07:35:30
  • Nie podlega podważeniu fakt, że stan odżywienia organizmu ma wpływ na nasze samopoczucie, stan zdrowia oraz urodę. Z tego względu coraz popularniejsze stają się suplementy, które mają być wsparciem lub uzupełnieniem niedoborowej diety. Zadaniem takich preparatów jest między innymi wpływanie na poprawę kondycji i stanu skóry, włosów i paznokci.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 708 Data: 2023-10-11 13:44:09
  • Fermentowane produkty - czy trzeba je jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 772 Data: 2024-02-09 16:00:37
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10906 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • Problemy ze stawami i ogólnym funkcjonowaniem aparatu ruchu dotyczą praktycznie każdego z nas. Jeżeli jeszcze nie mamy z tym problemu, to niestety prędzej czy później pojawi się on i tego możemy być pewni. Nikt niestety nie jest idealny i niezniszczalny. Dawkowanie ALLNUTRITION Boswellia Serrata W suplementacji warto zwrócić uwagę na produkty o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7808 Data: 2018-08-09 06:36:39